Digitális mosolytervezés lenyomatvétel – Budai fogászat

Digitális mosolytervezés lenyomatvétel

november 18, 2020
Digitális forradalom a fogászatban
november 18, 2020
 

Fogászati újdonság: digitális mosolytervezés!

Napjainkban egyre nagyobb az igény az esztétikus megjelenésre, ezt pedig a fogászatnak is ki kell tudnia szolgálni. Míg korábban a fog pótlása volt az elsődleges cél, addig ma már a digitális technikának köszönhetően mi magunk dönthetjük el, hogy színben, formában milyen álom fogsort szeretnénk.

- A fogászatban a szemléletmód változott, minden mindig egy alaposan kidolgozott tervvel indul hiszen, ha az helytálló, akkor utána a kivitelezés már nem rejt magában hibalehetőséget – mondja Dr. Veszprémi Soma a BMC Fogászati és Implantológiai Centrum vezetője. – A digitális mosolytervezésnek hála, a páciensnek adott esetben sokkal kevesebb rizikófaktorral kell szembenéznie, minimális kezelésen kell részt vennie és persze a fájdalom és a kellemetlenségérzet is leredukálódik.Eddig általánosságban úgy történt, hogy a páciens bement a rendelőbe, elmondta az igényeit, ami vagy kivitelezhető volt, vagy nem. Azok az információk például, hogy milyen színű, formájú legyen a fog, passzol-e majd az arcához, ajakvonalához, korábban sajnos nagyon sok kézen mentek át, ráadásul a páciensnek sok kompromisszumba kellett belemennie.

Ahhoz, hogy olyan munkát tudjunk végezni, amitől a páciens garantáltan boldog lesz és jön a wow effekt, szinte mindennek passzolnia kell! A digitális mosolytervezés nagyon fontos eszköze a back works planning (azaz a visszafelé tervezés). Először is csinálunk egy tervet, nem nyúlunk hozzá a páciens fogsorához. Megnézzük, hogy mik az igények, például milyen az arcforma, a szájforma, milyen színű és formájú fogak passzolnának, vagy hogy milyen a szemfehérje színe (ami például harmonizálni szokott a fogszínnel). Számtalan dolgot tudunk nyugodt körülmények között számítógép előtt átnézi, átbeszélni. Ezt követően készítünk egy digitális tervet, ami alapján prototípust gyártatunk a fogtechnikussal. (Fontos, hogy még most sem nyúltunk hozzá a pácienshez, nem fúrtunk a fogába, nem kellett injekciókat kapjon feleslegesen). Amikor a prototípus, az úgynevezett test drive (tesztvezetés) elkészül, be tudjuk helyezni a páciens szájába a fogára. Ő nyugodt körülmények között meg tudja nézni, mennyire érzi a magáénak, mennyire tetszik neki, esetleg min változtassunk. Ez gyakorlatilag arra irányul, hogy még mielőtt bármit elkezdünk, legyen egy olyan tervünk, amivel a páciens azonosulni tud, a sajátjának érzi, ez alapján átlátja a rátervezett időt, konkrét árajánlatot kap, így a rejtett költségekkel sem kell később számolnia. Tudja előre, hogy milyen beavatkozások kellenek az általa kívánt eredmény eléréséhez. Sokszor ilyenkor derül ki, hogy az esztétikai beavatkozások előtt kell-e fogszabályozni, vagy hogyan tegyünk be implantátumot, milyen pozícióban helyezzük be ahhoz, hogy tökéletes esztétikumot érjünk el, kell-e ínyműtét, korona, héj stb. A lényeg tehát, hogy ezek az információk nem közben derülnek ki, így a páciens teljes nyugalomban tudja elkezdeni a kezelést. A digitális mosolytervezés egy nagyon fontos bizalomépítő dolog, hiszen innen indul az orvos-páciens közös munkája, együttműködése.Manapság szakmai berkeken belül digitális worflowról, digitális munkafolyamatról akkor beszélünk, amikor a régi, hagyományos, konvencionális eszközöket digitálissal helyettesítjük.

A fogtechnikai háttér ’86 óta töretlenül fejlődött, azonban a rendelőben még mindig a gyurkáló lenyomatanyagokkal, kanalakkal történt a lenyomatvétel, ami egyrészt elég kellemetlen, sokszor irritáló a páciens számára (hányingere is lehet tőle, hiszen több percig a szájban kell tartania egy idegen anyagot). A lenyomat anyag pontatlansága, az abból kiöntött gipszmodell esetleges eltérése, valamint a régi öntési technikákból fakadó pontatlanság összeadódik és így a legnagyobb jószándék mellett elvégzett fogorvosi, fogtechnikai munkákban is nagy eltérések lehetnek.

Ezzel szemben a digitális lenyomatvétel során egy digitális scanner másodpercenként 60-100.000 képet csinál az adott területről, bescanneli a fogakat és a szájüreget, így nem kell a hagyományos lenyomatvétellel bajlódni. A fogászati rendelőből ezeket a fájlokat egy emailben elküldjük a fogtechnikai labornak, ahol egy percen belül megjelennek az adatok és a gép elkezdheti készíteni a munkafolyamatot, például egy koronának az előnézetét. Majd, amikor megvan a tervezet, a technikus a számítógépen benyom egy gombot és a gép kifaragja, legyártja a produktumot. Ezek a munkák digitálisan, pár mikron pontossággal készülnek, ami fantasztikus dolog és óriási előrelépés a fogászatban.

A digitális lenyomatvételnek tehát számos előnye van: gyors, rendkívül pontos, és nagyon könnyen reprodukálható (például a fogtechnikus bármikor újra kérheti a bescannelt adatokat, újat tud gyártani belőle, nem kell a pácienst feleslegesen behívni, nem kell eszközt, anyagot használni (ami környezetvédelmi szempontból is fontos). Idővel fel fognak gyorsulni a munkafolyamatok, kevesebb humánerőforrásra lesz szükséges egy-egy munkamenethez, így a jövőben ezek a termékek, szolgáltatások szélesebb körben is elérhetőek lesznek, ami mindenképpen óriási dolog.

 
 

Jelentkezem mosolytervezés konzultációra

Felkészült, nemzetközi tapasztalattal rendelkező fogorvosi csapatunk várja Önt dinamikusan fejlődő Fogászati Centrumunkban.

    Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a zászlót.

     
    Időpont foglalás
    Telefonálok